За острото възпаление на носа при децата

Ринит при децата – причини и симптоми

Ринитът е заболяване стресиращо децата. Представлява възпаление на лигавицата на носа и носната кухина със симптоми като хрема,запушен нос и затруднено носно дишане. Запушеният нос и болките в носа оказват негативно влияние върху децата, особено ако това пречи на добрия сън през нощта.

Най-честата причина за детския ринит е вирусна инфекция, но често настинката e факторът, които отслабва имунитета и отваря вратата за болестта. Настинката при децата се среща средно 8 пъти в годината - значително по-често, отколкото при възрастните. Следователно, децата много по-често боледуват от ринит. Една от причините за това е, че имунната система на децата все още не e напълно изградена - защитата срещу болестестните причинители все още не е напълно функционираща,студеният въздух намалява защитната функция на лигавицата на дихателните пътища и така вируси и бактерии лесно проникват в носната лигавица и водят до ринит.

Освен това децата, посещаващи детска градина и училище, са изложени на по-висок риск от инфекция. Инфекцията обикновено се предава по въздушно-капков път, например, когато се говори, кашля или киха, но може да се предава и чрез замърсени ръце и играчки. Тези фактори изобилстват в детската градина и училището и инфекцията бързо преминава от едно дете към друго, докато си играят заедно,като по този начин се стига дори до инфектиране на голяма част от децата.

Лигавицата на носа на детето изпълнява важна защитна функция - когато е в добро състояние, тя предпазва дихателните пътища от навлизането на микроби. Когато лигавицата на носа е изложена на студено, това отслабва нейната защита и вируси и бактерии лесно проникват в носната лигавица, размножават се там и предизвикват възпаление.В опит да премахне тези причинители на болестта,тялото реагира с повишаване кръвоснабдяването на лигавицата на носа и повишено производство на секрет.Чувствителната лигавица на носа на детето е възпалена и оточна и носът е запушен и болезнен. Първоначално лигавицата е суха,но се появява и хрема с обилен воднист секрет. Запушеният нос е стресиращ фактор през нощта, когато пречи на добрия нощен сън.


При тези симптоми е важно детето да получи ефективна и едновременно щадяща и безопасна помощ от лекарство,което да облекчи запушения нос и едновременно да подпомогне оздравяването на възпалената лигавица на носа.Тук помагат продуктите назик -назик® кидс спрей за нос за деца над 2 години и назик® спрей за нос за деца над 6 години.Те действат така благодарение на своята специална комбинация от активни вещества: ксилометазолин, който бързо облекчава запушения нос и декспантенол, който ускорява оздравяването на възпалената носна лигавица. Когато носа на децата не е запушен,те дишат свободно и са спокойни; щастливи са,отново играят;спят спокойно и възстановят своята енергия през нощта и са готови за нови приключения!

назик® кидс спрей за нос, за деца над 2 години е специално разработен за нуждите на децата.Той съдържа ксилометазолин в подходящата концентрация за деца и бързо отпушва носа. Съдържа допълнително висока концентрация на декспантенол, който стимулира оздравяването на раздразнената носна лигавица и тя може бързо да възобнови своята функция на естествената защитна бариера.

назик® кидс спрей за нос - за чувствителните детски нослета
назик® кидс спрей за нос за деца - специална активна комбинация от ксилометазолин и дексапантенол в подходяща за деца дозировка:
 • бързо отпушва носа на детето
 • подобрява дишането само след няколко минути
 • подпомага зарастването на наранената лигавица на носа и има предпазващо лигавиците на носа действие.
 • назик® кидс, спрей за нос – за увствителните детски нослета

  назик® кидс - специална активна комбинация от ксилометазолин и декспантенол в подходяща за деца дозировка

  • бързо отпушва носа
  • подобрява дишането само след няколко минути
  • подпомага зарастването на наранената лигавица на носа и има предпазващо лигавиците на носа действие.

  Така назик® кидс осигурява бързо облекчение на ринита при малчуганите!

  • Състав

   назик® кидс спрей за нос съдържа следните активни съставки:

   • ксилометазолин 0.05%
   • декспантенол 5%
  • Употреба и налични форми
   • Дозировка: за деца на възраст над 2 години - по едно впръскване във всяка ноздра, до 3 пъти на ден,но не повече от 7 дни.
   • флакон 10 ml
   • Предлага се в аптечната мрежа

 • назик® спрей за нос –за бързо облекчаване на ринит

  назик® - специална активна комбинация от ксилометазолин и декспантенол

  • бързо отпушва носа
  • подобрява дишането само след няколко минути
  • подпомага зарастването на наранената лигавица на носа и има предпазващо лигавиците на носа действие.

  Така назик® осигурява бързо облекчение от ринит!

  • Състав

   назик® съдържа следните активни съставки:

   • ксилометазолин 0.1%
   • декспантенол 5%
  • Употреба и налични форми
   • Дозировка: за възрастни и деца на възраст над 6 години - по едно впръскване във всяка ноздра, до 3 пъти на ден,но не повече от 7 дни.
   • спрей 10 ml
   • Предлага се в аптечната мрежа
 
По-бързото облекчаване на ринита означава, че детето ми може отново да бъде щастливо.

Още препоръки

за повлияване на ринита при децата

Запушен ли е носа на вашето дете? Продуктите от аптечната мрежа, като назик® кидс спрей за нос за деца над 2 години и назик® спрей за нос за деца над 6 години предлагат бърза и ефективна помощ.Те бързо облекчават запушеният нос и ускоряват оздравяването на раздразнената носна лигавица. За подпомагане може да се използват домашни средства . Въпреки това, ако вашето дете започне да вдига висока температура, получи силно главоболие или болки в лицето, на фона на симптомите на ринита, или ако ринита не се облекчи в рамките на една седмица, въпреки лечението, моля консултирайте се с вашия лекар.

 • 01
  Давайте на детето да пие достатъчно течности, това спомага за втечняването на носния секрет - препоръчва се да давате вода и билкови чайове.
  02
  Уверете се, че детето ви яде много плодове и зеленчуци - витамините укрепват собствените защитни сили на организма.
 • 03
  Уверете се, че вашето дете си отпочива достатъчно и спи достатъчно тъй като това позволява на имунната система да се възстанови.
  04
  Предложете на детето си инхалации, например чрез използване на солена вода или чай от лайка, тъй като това помага да се облекчи дразненето на лигавицата. Внимание: инхалациите с етерични масла не са подходящи за малки деца. Стойте близо до детето си по време на инхалациите и се уверете, че няма да се опари.
 • 05
  Опитайте се да се създадете достатъчна влажност в помещенията - например, с овлажнител и проветряване на помещението.

Споделете този уебсайт

Имате въпроси относно назик®?

Обадете ни се на телефон: 
02 9658 100

Представител за България:

Фьоникс Фарма ЕООД
ул. Околовръстен път 199А
София
02 9658 100 office@phoenixpharma.bg phoenixpharma.bg

В случай, че желаете да докладвате за възникнала нежелана реакция или друга информация, свързана с безопасността, моля свържете се с нас на е-мейл: safety@phoenixpharma.bg; телефон: 0889 91 52 55. Повече информация относно докладването на нежелани реакции можете да намерите тук (https://www.phoenixpharma.bg/services/exclusive-bussiness/pharmacovigilance/)

назик® спрей за нос е лeкарствен продукт без лекарско предписание. Предназначен за употреба при възрастни и при деца над 6 години.Назик® се използва при хрема и за подпомагане зарастването на лезии по назалната лигавица и съседните кожни участъци, за облекчаване на вазомоторен ринит и за лечение на нарушеното дишане през носа след назална хирургична операция. Преди употреба прочетете листовката. Информация относно възможни рискове и странични действия ще намерите описани в нея или се консултирайте с вашият лекар или фармацевт.

назик® кидс спрей за нос е лeкарствен продукт без лекарско предписание. Предназначен е употреба при деца между 2 и 6 години.Назик® кидс се използва при хрема и за подпомагане зарастването на лезии по назалната лигавица и съседните кожни участъци, за облекчаване на вазомоторен ринит и за лечение на нарушеното дишане през носа след назална хирургична операция. Преди употреба прочетете листовката. Информация относно възможни рискове и странични действия ще намерите описани в нея или се консултирайте с вашият лекар или фармацевт.

266/01.12.2016