За ринита
Ринит - причини и симптоми

Ринитът е възпаление на лигавицата на носа и носната кухина. Обичайното име на ринита е хрема. Съществуват различни видове ринит, най-често срещаният е острият ринит причинен от вируси и по рядко от бактерии. Друг видове са т.нар вазомоторен ринит, който се проявява с пристъпи на кихане и течащ нос и алергичния ринит,който се провокира от алергени и е съпроводен от силен сърбеж и пристъпи на кихане.

Острият ринит се характеризира с чувство на запушен нос, болезненост, сухота на лигавицата или водниста секреция от носа с различен интензитет.Това води до затруднено дишане, което е особено неприятно през нощта и води до прекъсване на съня и невъзможност за наспиване. Има допълнително намаляване на усещането за вкус и мирис.

Най-честите причинители на острия ринит са вирусите. Доста по-рядко първични причините са бактерии.Те атакуват лигавицата на носа и водят до нейното възпаление.

Вирусните ринити обикновено се предават чрез въздушно-капков път- при говорене, кашляне или при кихане. Възможна е също така да заразата да се предаде чрез заразени повърхности, например дръжките на вратите, дръжките в метрото, дистанционни управления, ръкуване, като патогените остават силно инфекциозни върху гладки повърхности за по-дълъг период от време.

Носът ни изпълнява различни функции - той почиства въздуха, който вдишваме, овлажнява го или го затопля, и ни дава възможност да усещаме миризмите. Носната кухина е обвита с лигавица която изпълнява важна защитна функция - при нормално функциониране, тя предпазва дихателните пътища от навлизането на микроби.

През студените месеци, носната лигавица не може да изпълнява своята защитна функция, когато е суха или е с намалено кръвоснабдяване поради студения въздух който вдишваме. В този случай, вирусите могат лесно да проникнат в носната лигавица и да се размножат.В опит да отстрани тези болестотворни причинители,нашето тяло реагира чрез повишаване на кръвоснабдяването на носната лигавица и чрез отделянето на повече секрет. Така лигавицата на носа е оточна и носа е запушен,болезнен и запушен.

Тук помага назик®, със своята специална комбинация от ксилометазолин и декспантенол, като бързо отпушва носа и също така ускорява оздравяването на възпалената носна лигавица. Затова ринитът бързо се повлиява,носната лигавица по-бързо се въстановява и отново възвръща своята функция на естествената защитна бариера.

Изследванията показват, че назик® скъсява продължителността на ринита в сравнение с продуктите, съдържащи само ксилометазолин. Назик® осигурява по-бързо освобождаване от симптомите на ринит и по този начин използването му скъсява времето за лечение. По-краткият период на използване има два положителни ефекта: Първо, рискът от развитие на зависимост към назалния спрей е значително намален. Второ, намалява се риска от поява на странични ефекти.

назик® - за по-бързо облекчение при ринит
назик® - специална активна комбинация от ксилометазолин и декспантенол
 • бързо отпушва носа
 • подобрява дишането през носа само след няколко минути ,чрез намаляване на секрецията и отока на лигавицата
 • подпомага зарастването на наранената лигавица на носа и има предпазващо лигавиците на носа действие.
 • назик® спрей за нос –за бързо облекчаване на ринит

  назик® - специална активна комбинация от ксилометазолин и декспантенол

  • бързо отпушва носа
  • подобрява дишането само след няколко минути
  • подпомага зарастването на наранената лигавица на носа и има предпазващо лигавиците на носа действие.

  Така назик® осигурява бързо облекчение от ринит!

  • Състав

   назик® съдържа следните активни съставки:

   • ксилометазолин 0.1%
   • декспантенол 5%
  • Употреба и налични форми
   • Дозировка: за възрастни и деца на възраст над 6 години - по едно впръскване във всяка ноздра, до 3 пъти на ден,но не повече от 7 дни.
   • спрей 10 ml
   • Предлага се в аптечната мрежа
 • назик® кидс, спрей за нос – за увствителните детски нослета

  назик® кидс - специална активна комбинация от ксилометазолин и декспантенол в подходяща за деца дозировка

  • бързо отпушва носа
  • подобрява дишането само след няколко минути
  • подпомага зарастването на наранената лигавица на носа и има предпазващо лигавиците на носа действие.

  Така назик® кидс осигурява бързо облекчение на ринита при малчуганите!

  • Състав

   назик® кидс спрей за нос съдържа следните активни съставки:

   • ксилометазолин 0.05%
   • декспантенол 5%
  • Употреба и налични форми
   • Дозировка: за деца на възраст над 2 години - по едно впръскване във всяка ноздра, до 3 пъти на ден,но не повече от 7 дни.
   • флакон 10 ml
   • Предлага се в аптечната мрежа

Още препоръки
за ринита

Ако страдате от остър ринит, продуктите от аптечната мрежа, като назик®, предлагат бърза и ефективна помощ, тъй като назик® бързо облекчава запушения нос и ускорява заздравяването на раздразнената носна лигавица. За подпомагане на възстановяването може да се използват домашни средства за лечение. Въпреки това, ако започнете да вдигате температура, получите силно главоболие или болки в лицето, в допълнение към ринита, или ако ринита не се облекчи в рамките на една седмица, въпреки лечението, моля консултирайте се с вашия лекар.

 • 01
  Пийте много течности, най-добре чай и прясно изцедени сокове с много витамин С, така че упорития секрет да се втечни.
  02
  Овлажнявайте въздуха в помещенията - просто поставете малка купа с вода на радиатора или поставете влажна кърпа върху нея.
 • 03
  Уверете се, че получавате достатъчно свеж въздух, чрез проветряване на стаята си или на разходки навън.
  04
  Опитайте инхалации с лайка, етерични масла (например цинеол) или готварска сол. ВНИМАНИЕ: кърмачета и малки деца не трябва да се вдишват етерични масла!
 • 05
  Правете промивки на носа с физиологичен разтвор.
  06
  Яжте храна с чесън, хрян или лют червен пипер - тези подправки помагат за намаляване на подуване на лигавиците.
 • 07
  Спете с повдигната глава, така че секрета от носа да може да се оттича по-лесно.

Споделете този уебсайт

Имате въпроси относно назик®?

Обадете ни се на телефон: 
02 9658 100

Представител за България:

Фьоникс Фарма ЕООД
ул. Околовръстен път 199А
София
02 9658 100 office@phoenixpharma.bg phoenixpharma.bg

В случай, че желаете да докладвате за възникнала нежелана реакция или друга информация, свързана с безопасността, моля свържете се с нас на е-мейл: safety@phoenixpharma.bg; телефон: 0889 91 52 55. Повече информация относно докладването на нежелани реакции можете да намерите тук (https://www.phoenixpharma.bg/services/exclusive-bussiness/pharmacovigilance/)

назик® спрей за нос е лeкарствен продукт без лекарско предписание. Предназначен за употреба при възрастни и при деца над 6 години.Назик® се използва при хрема и за подпомагане зарастването на лезии по назалната лигавица и съседните кожни участъци, за облекчаване на вазомоторен ринит и за лечение на нарушеното дишане през носа след назална хирургична операция. Преди употреба прочетете листовката. Информация относно възможни рискове и странични действия ще намерите описани в нея или се консултирайте с вашият лекар или фармацевт.

назик® кидс спрей за нос е лeкарствен продукт без лекарско предписание. Предназначен е употреба при деца между 2 и 6 години.Назик® кидс се използва при хрема и за подпомагане зарастването на лезии по назалната лигавица и съседните кожни участъци, за облекчаване на вазомоторен ринит и за лечение на нарушеното дишане през носа след назална хирургична операция. Преди употреба прочетете листовката. Информация относно възможни рискове и странични действия ще намерите описани в нея или се консултирайте с вашият лекар или фармацевт.

266/01.12.2016